The cranial base in relation to craniofacial skeletal pattern and facial height among malay adolescents age 8-19 years in Hospital Universiti Sains Malaysia - Tawfeeq Abdulla, Ahmed Abdulla (2008)
Ukuran dasar kranium dalam kalangan remaja senng diguna untuk menterjemah perbedaan dalam morfologi kraniofasial. Kedudukan dasar kranium yang unik membolehkan perkembangan kompleks fasial mempengaruhi struktur muka yang sedang membentuk dihubungkaitkan. Ukuran ini nyata berbeda antara kumpulan etnik sedunia. Kajian hirisan lintang ini menggunakan 150 keping (98 lelaki and 52 perempuan) imbasan 3 dimensi tomografi berkomputer bagi remaja etnik Melayu berumur 8-19 tahun di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan. lmbasan tersebut seterusnya dikategori kepada empat sub-kumpulan umur iaitu 8-10, 11-13, 14-16, and 17- 19 tahun bagi mengesan perubahan ukuran. Ia kemudian dianalisa dengan Advantage Workstation AW 4.0-05 menggunakan pakej perisian bagi pemprosesan imej untuk sistem imejan perubatan. Ukuran Dasar Kranium Anterior (DKA) dalam remaja lelaki menunjukkan pertambahan paling signifikan pada sub-kumpulan umur 11-13 tahun dan 14-16 tahun. Ukuran Dasar Kranium Posterior (DKP) terus menunjukkan peningkatan dari umur 8-1 0 tahun hingga ke 14-16 tahun tetapi berhenti pad a sub-kumpulan umur 1 7- 19 tahun. Ukuran Dasar Kranium Total (DKT) menunjukkan pertambahan signifikan dalam sub-kumpulan umur 11-13 tahun dan 14-16 tahun. Bagi remaja perempuan, ukuran DKA menunjukkan pertambahan signifikan pada umur 8-10 tahun dan 11-13 tahun yang mana selepas umur ini, tidak berlaku pertambahan ukuran yang signifikan. Pertumbuhan DKP adalah lebih lambat dan kadar pertambahan adalah tidak signifikan. Ukuran DKT dilihat signifikan pada umur 8-1 0 tahun hingga 11-13 tahun tetapi pertambahan adalah tidak signifikan dalam sub-kumpulan umur yang lebih tinggi. Ukuran linear dalam remaja lelaki menunjukkan nilai-nilai yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan remaja perempuan dalam kategori sub-kumpulan umur yang sama. Perbedaan yang paling ketara terserlah di antara remaja lelaki dan perempuan adalah tempoh pertumbuhan pada umur yang signifikan di mana remaja lelaki menunjukkan pertambahan yang signifikan selepas umur 11-13 tahun manakala remaja perempuan menunjukkan pertambahan yang signifikan pada umur 8-10 tahun. Bagi kedua-dua jantina Sudut Dasar Kranium (SDK) menunjukkan korelasi positif dengan pola skeletal fasial. Walaubagaimanapun SDK tidak menunjukkan hubungan yang signifikan dengan ketinggian muka bagi kedua-dua jantina. Ukuran dasar kranium dalam kalangan remaja Melayu di Kota Bharu adalah serupa dengan ukuran yang terdapat pada data Kaukasian. Walau bagaimanapun ukuran dasar kranium dalam kalangan remaja Melayu perempuan menunjukkan jarang berlaku pecutan pertumbuhan selepas umur kronologi dan umur skeletal tiga belas tahun. Penemuan ini mempunyai implikasi klinikal terhadap keputusan tentang waktu untuk rawatan ortodontik dan perancangan rawatan ortodontik bagi remaja etnik Melayu.