Kajian Perbandingan Bahan Dan Bunyi Dalam Rekabentuk Alat Muzik Angklung Di Malaysia - Mohd Bakri, Muhammad Asyraf (2021)
Dalam kajian ini, perbandingan dijalankan terhadap tiga spesies buluh iaitu; buluh hitam (GA), buluh semantan (GS) dan buluh minyak (BV). Buluh spesies buluh minyak (BV) dan buluh semantan (GS) dipilih bagi mengenal pasti potensi dan kesesuaian buluh tersebut sebagai bahan gentian untuk angklung.