Unsur-Unsur Kemelayuan Didalam Perkembangan Seni Catan Malaysia Barat - Idrus, Ibrahim (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1982)
Seni catan adalah salah satu daripada seni halus. Selain daripada seni catan, yang terangkum di dalam bidang seni halus ialah seni arca, seni cetak, rekabentuk grafik dan fotografi. Kegiatan seni catan moden di Malaysia Barat pada asasnya bermula pada tahun 1930an. Catan air adalah pelopor bagi tapak perkembangan seni catan Malaysia.