Masalah Sosio-Ekonomi Nelayan Melayu : Satu Kajian Kes Di Kampung Sungai Batu, Pulau Pinang - Awang, Harun (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1984)
Kajian ini adalah rnengenai masalah sosio-ckonomi kaum nelayan Melayu di Pulau Pinang khususnya dan Semenanjung Malaysia umum nya. Kampung Sungai Batu sebuah petempatan nelayan Melayu telah diambil sebagai satu kawasan kajian kes.Masalah ini adalah telah menjadi masalah majoriti kaum nelayan Melayu di negara ini yang mereka hadapi semenjak zaman penjajah lagi. Bagi kawasan pantai timur Semenanjung kegiatan ekonomi perikanan tersebut adalah bermusim(seasonal). Manakala di pantai barat pula walau pun tidak terganggu secara langsung oleh tengkujuh tetapi mengalami corak yang hampir sama.