Pengurusan Air Dalam Sistem Pengairan : Satu Kajian Kes Di Skim Pengairan Krian, Perak - Chen Chee, Chee Hock (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1985)
Kajian ini adalah berdasarkan satu kajian kes pengurusan air di skim pengairan Krian, Perak. Skim ini, yang tertua aekali di Malayeia telah dilaksanakan sejak tahun 1906 oleh pentadbira British. Selepas 1932, DID (Drainage and Irrigation Department) telah mengambil alih pentadbiran pengurusan air di skim ini dan berikutan itu beberapa fasa perkembangan telah dapat diperhatikan.