Corak Pengangkutan Di Taman Rejang Sibu. - Miew Stong, Mary Chan (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1984)
Masalah kesesakan lalulintas di Bandar Sibu merupakan persoalan yan banyak diperkatan oleh para pemimpin politik sejak akhir-akhir ini. Untuk mencari polisi-polisi untuk mengurangkan masalah ini, kefahaman yang munasabah mengenai corak pengangkutan diperlukan. Dalam kajian mengenai corak pengangkutan di Taman Rejang , Sibu, pengkaji menitikberatkan tiga jenis pengangkutan iaitu perjalanan ke sekolah, perjalanan ke tempat kerja dan perjalanan ke tempat membeli-belah kerana mereka mewakili lebih dari 94.6% jumlah perjalanan di jalanraya Bandar Sibu pada waktu sesak.