Kedah di bawah pentadbiran Thai dari tahun 1943-1945 - Md Zain, Fauziah (Universiti Sains Malaysia, 1988)
Tajuk ini telah menarik perhatian dan memberi dorongan kepada saya untuk mengkaji dengan lebih mendalam tentang struktur pentadbiran Thai di Kedah sewaktu Jepun bermaharaja lela di negeri-negeri lain di Tanah Melayu seperti di Perak,Selangor, Pulau Pinang,Melaka,Johor,Pahang dan Singapura.