Comparison of tympanic membrane, axillary and rectal thermometry in adults neutropenic patients - Abdullah, Abu Dzar; Kamal, Mustafa; Baba, Abdul Aziz (Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, 2009)
Kajian ini untuk membandingkan ketepatan pengukuran suhu badan melalui kaedahkaedah membran timpanik (TM), aksilari, aksilari yang diubahsuai (+0.5 °C), oral, dan oral yang diubahsuai (+0.3 oq berbanding dengan pengukuran secara rektal yang bertindak sebagai piawai pada pesakit dewasa yang mengalami keadaan neutropenik. ~itiviti dan spesifisiti kaedah-kaedah yang disenaraikan di atas dalam mengesan demam melalui ukuran suhu rectal (>=38 °C) juga dikaji. Kaedah: Ini merupakan suatu kajian perbandingan kaMah diagnnstik. Sebanyak 400 set bacaan suhu dari keempapt-empat tapak diukur serentak dari 21 orang pesakit dalaman hemato-onkologi yang mengalami keadaan neutropenia selepas kemoterapi. Tiga ratus set bacaan dipilih secara rawak. Persetujuan diatara keempat-empat bacaan tadi dianalisa dengan kaedah korelasi intraklas dua-arah. Sensitiviti dan spesifisiti dianalisa menggunakanjadual kontingensi 2x2. Hasil kajian: Kedua-dua kaedah sukatan suhu TM kanan dan kiri mempunyai korelasi yang baik dengan kaedah sukatan suhu rektal, 0.810 (95% CI, 0.748-0.855) dan 0.770 (95% CI, 0.713-0.815). Suhu aksila mempunyai persetujuan yang.lemah (ICC 0.486 (95% Cl, 0.118-0.689)) dengan suhu rektal. Sensitiviti (sn) dan spesifisiti (sp) dalam mengesan demam rektal (>=38 °C) adalah: TM kanan (sn) 0.712 (95% CI, 0.586-0.814), (sp) 0.957 (95% CI, 0.920-0.978); oral (sn) 0.561 (95% CI, 0.433-0.681), (sp) 0.983 (95% CI, 0.954-0.995); dan aksila (sn) 0.348 (95% CI, 0.238-0.477). (sp) 0.996 (95% CI, 0.973-0.999). Rumusan: Sukatan sa1ah satu suhu TM mempunyai persetujuan yang baik dengan termometri rektal. Ia 1ebih sensitif dari kaedah sukatan suhu oral atau aksi1a untuk mengesan demam rektal.