Sejarah penubuhan kampung-kampung baru di Kuala Langat 1948-1960 - Osman., Hashim (Universiti Sains Malaysia., 1988)
Kajian ini di lakukan untuk memahami dan mengetahui secara lebih mendalam mengapakah kampung-kampung baru di Kuala Langat perlu diadakan. Di samping itu apakah langkah kerajaan yang telah diadakan untuk membantu mangsa-mangsa ini seperti apa yang dijanjikan oleh mereka. Kajian ini juga bertujuan mengnal pasti masalah yang dihadapi oleh penghuni-penghuni kampung baru di Kuala Langat.