Keterbilatan Golongan Pemerintah Di Dalam Kegiatan Melanun Di Perairan Melayu Pada Kurun Ke 18 Dan Ke 19. - Yusof, Azmi (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Aktiviti pelanunan telah wujud sejak 500 tahun dahulu lagi di alam Melayu. Oleh kerana itu, masyarakat Melayu tradisi memandang aktiviti pelanun bukanlah sesuatu yang mengaibkan. Aktiviti pelanunan merupakan salah satu cara untuk mendapatkan sumber pendapatan.