A. Samad Ismail Utusan Melayu. Wartawan dan politik 1945 – 48 - Daud, Abdul Latif Haji (Universiti Sains Malaysia, 1989)
A.Samad Ismail seorang tokoh wartawan yang disegani di Malaysia dan terkenal juga di luar Malaysia, khususnya di asia tenggara. Jika Abdul Rahim Kajai dianggap sebagai ‘Pelopor’ kewartawanan di Malaysia, A.Samad Ismail pula dianggap ‘Penggerak Utama’ pada masa dahulu dan zaman moden.