Efisiensi Pengurusan Air Tidak Berhasil (Nrw) Di Negeri Kelantan; Kajian Kes Bechah Tendong - Ismail, Mohammad Ghazi (2018)
Negeri Kelantan mencatatkan kadar NRW tinggi setiap tahun ke belakangan ini. Antara kawasan yang mencatat paras NRW tertinggi ialah Bechah Tendong dengan nilai 62%. Kajian ini bertujuan mengenalpasti permasalahan NRW, implikasi kewangan, menilai tahap kesedaran awam dan membangunkan SOP komprehensif. Analisis data kualitatif telah dilakukan menggunakan Perisian QSR Nvivo. Nisbah faedah-kos (BCR), Tempoh bayar balik (PBP), Pulangan atas pelaburan (ROI), Nilai kini bersih (NPV) digunakan bagi penilaian ekonomi. Hasil analisis Nvivo mendapati isu yang paling dominan dan memberi kesan besar dalam pelaksanaan NRW adalah berkaitan dengan pelaksanaan kerja, kekangan dalam melaksanakan kerja dan kontrak serta kurang kefahaman konsep pengurusan NRW yang menjadi isu besar kepada kegagalan pelaksanaan NRW dengan berkesan. Nilai indikator ekonomi yang diperoleh adalah BCR= 1.03, PBP = 9.32, ROI (%) = 6.40 dan NPV= RM 405,576.82. Berdasarkan analisis kolerasi, hubungan paling signifikan diperolehi di antara masalah sikap dan undang-undang dengan nilai pekali korelasi pearson, r=0.364. Hasil kajian menunjukkan paras NRW semasa berjaya dikurangkan sebanyak 17.35% iaitu daripada 62% menjadi 44.65% bagi tempoh 5 tahun (2014-2018). Kesimpulan, kajian ini mempunyai potensi untuk menjana pendapatan melalui penjimatan kepada pihak berkaitan. Seterusnya, merealisasikan hasrat keefisienan pengurusan NRW dicapai.