Amalan Penggunaan Air Domestik Sebagai Asas Untuk Pengurusan Permintaan Di Pulau Pinang - Phang, Wai Leng (2017)
Tujuan kajian adalah untuk mengenal pasti corak penggunaan air domestik; mengenal pastikan keprihatinan pengguna air terhadap isu air di peringkat tempatan, Malaysia dan antarabangsa; mengenal pasti kesedaran pengguna terhadap kuantiti penggunaan air harian, bulanan dan jumlah bayaran bil supaya mendapat gambaran tentang sebab penggunaan air domestik yang tinggi di Pulau Pinang. Kaedah kuantitatif dengan borang soal selidik digunakan untuk mengumpul data, dan seterusnya menggunakan pendekatan diskriptif untuk menjawab soalan kajian. 400 responden dipilih dengan menggunakan kaedah persampelan berstrata mengikut kumpulan jantina, tahap umur, tahap pendidikan dan lokasi kawasan tempat tinggal bagi mewakili populasi negeri Pulau Pinang