Masyarakat Dan Jenayah Di Rantau Panjang Kelantan. (Tahun 1950an Hingga 1970an) - Zin, Bahri Mohamad (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Daerah Rantau Panjang, seperti juga dengan lain-lain daerah di Kelantan, pada masyarakatnya punyai banyak persamaan, seperti di segi percakapan, anutan kebudayaan, kesenian, struktur penghininya yang di majoritikan oleh orang-orang Melayu kemudian dikuti oleh orang China, India, Siam dan lain-lain. Antara mereka ini telah menunjukkan satu corak hubungan kemasyarakatan yang harmoni sejak lama dulu, ini adalah hasil dari pemahaman dan penyerapan nilai-nilai kebudayaan setempat kedalam cara hidup mereka sehari-hari hingga mana akhirnya telah mononjolkan satu bentuk hubungan yang unik yang brbeza sama sekali berbanding dengan lain-lain negeri di Malaysia ini.