Penubuhan Dan Kegiatan Parti MIC Di Tangkak 1959-1975 - John, Martin David (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Kawasa daerah Tangkak (Muar Utara), yang terdiri daripada lebih kurang 60,000 orang penduduk terletak di utara negeri johor bersempadan dengan negeri Melaka. Luasnya kawasan Tangkak adalah 148 batu per segi dan kebanyakan daripada kawasan ini dipenuhi dengan ladang-ladang getah seperti ladang sagil, ladang tanah merah dan ladang getah ledang.