Adat Turun Tanah (Jjak Bumi) Suatu Adat Orang-Orang Melayu Yang Tidak Diamalkan Lagi - Isa, Abd.Hamid Md (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Sesungguhnya kepercayaan dan adat merupakan satu yang penting dalam masyarakat melayu dan telah berakar-umbi sejak zaman berzaman. Apa yang dimaksudkan dengan adat disini ialah kebiasaan atau aturan-aturan yang telah biasa dengan orang ramai atau persbuatan yang dilakukan berulang-ulang hingga menjadi satu amalan dan kebiasaan, perangai atau tabiat yang sukar dibuang.