Wayang Kulit Melayu Tradisional Kelantan (Wkmtk): Kajian Archetypal Reka Bentuk Gambalan - Jufry, Fara Dayana Mohd (2014)
Dimensi yang berbeza wujud antara penonton dan pemuzik serta dalang. Hal ini berkaitan dengan unsur-unsur spiritual yang timbul antara pemuzik, dalang dan watak yang dimainkan dalam persembahan. Terdapat perkaitan antara unsur spiritual ini dengan teori psikoanalisis yang mewujudkan ikatan antara penonton dengan pemuzik dan dalang. Watak dalam persembahan Wayang Kulit Kelantan merupakan medium ikatan dua dimensi ini. Hubungan dinamik dapat dilihat apabila penonton akan lebih teruja untuk melihat persembahan apabila watak raja iaitu Seri Rama (protagonis) keluar di belakang kelir berbanding watak antagonis. Hal ini adalah kerana setiap watak mempunyai identiti dan keperibadiannya tersendiri. Ikatan dinamik ini akan lebih kukuh melalui pembawakan dalang yang berjaya memanipulasi watak dengan menarik yang diselangi oleh ucapan ringkas, jelas dan kreatif. Selain itu, komunikasi berlaku antara penonton dan dalang melalui penggunaan warna, bunyi dan pergerakan dalam Wayang Kulit Kelantan. Berdasarkan teori yang di perjelaskan, didapati bahawa tiada unsurunsur mistik dalam hubungan dimensi dalam persembahan Wayang Kulit Kelantan seperti yang diwar-warkan oleh sesetengah pihak.