Design And Implementation Of Human Crowd Density Estimation System With Energy Harvesting In Wireless Sensor Network Platform - Fadhlullah, Solahuddin Yusuf (2017)
Kepadatan yang tinggi dalam khalayak ramai boleh menjadi berbahaya kerana wujudnya potensi untuk pergerakan sekumpulan manusia secara tiba-tiba yang menyebabkan rempuhan dalam kes kecemasan. Untuk mengurangkan kecederaan mahupun kehilangan nyawa dalam kemalangan yang berkaitan dengan isu kepadatan manusia, sistem pengawasan kepadatan manusia berdasarkan frekuensi radio telah dibangunkan sebagai satu alat keselamatan. Sistem yang didapati pada masa kini mempunyai keupayaan pengawasan yang terhad; saiz pengawasan khalayak yang rendah, jarak pengesanan yang rendah, keperluan bilangan alat komunikasi yang tinggi dan jangka hayat operasi yang terhad. Faktor-faktor ini memberi kesan secara langsung kepada unsur praktikal dan ketepatan sistem penganggaran kepadatan manusia tersebut. Untuk mengurangkan kelemahan keupayaan pengawasan, satu sistem untuk mengesan kepadatan khalayak diusulkan berdasarkan kepada teknologi ZigBee dan rangkaian pengesan tanpa wayar yang meningkatkan jarak pengesanan khalayak kepada 30 m dengan hanya satu nod diperlukan setiap 37.5 m2. Hal ini dicapai tanpa mengurangkan bilangan khalayak (50 orang) yang boleh dikesan oleh sistem. Untuk menambahbaik ketepatan anggaran, kesan khalayak terhadap isyarat diselidik menggunakan kaedah statistik ‘One-way Analysis of Variance’ dan ‘Design of Experiments’. Hasil dapatan mengesahkan saiz khalayak memberi kesan yang paling besar terhadap kelemahan isyarat. Untuk interaksi di antara sifat-sifat khalayak, didapati saiz khalayak bersama bilangan alat penerima dan bentuk khalayak bersama bilangan alat penerima memberi kesan signifikan terhadap kekuatan isyarat. Faktor-faktor ini kemudian dimasukkan ke dalam algoritma H-CDE yang diusulkan. Algoritma pengesanan khayalak ini dan pengelasannya menunjukkan purata sebanyak 71.2 peratus ketepatan dalam mengenalpasti tahap kepadatan khalayak yang juga dapatan terbaik berbanding algoritma lain. Untuk mengatasi masalah kuasa yang terhad, mekanisma tuaian tenaga solar diperkenalkan ke dalam sistem H-CDE untuk memanjangkan jangka hayat operasi pengawasan. Kajian menunjukkan mekanisma tuaian tenaga ini mampu untuk memanjangkan operasi sistem pengawasan secara berterusan jika sistem ini mendapat paling kurang 5 hingga 6 jam pendedahan kepada sinaran matahari setiap 33 jam kitaran. Sumbangan kajian ini ialah pada penambahbaikan sistem berdasarkan teknologi frekuensi radio untuk mengesan kepadatan khalayak, penambahbaikan pada ketepatan penganggaran kepadatan khalayak yang didokongi oleh analisis statistik dan lanjutan operasi sistem melalui mekanisma tuaian tenaga. __________________________________________________________________________________