The Effect Of Amino Functional Starch On The Mechanical And Degradation Properties Of Carboxylated Nitrile Butadiene Rubber Latex Films - Misman, Muhammad Afiq (2017)
Lateks getah nitril butadiena terkarboksil (XNBR) telah dicampurkan dengan kanji berfungsi amino (ANS) dan filem getah nipis telah dihasilkan melalui teknik pencelupan berkoagulan. Sebelum proses tersebut, ANS telah disintesiskan dengan kepekatan akrilonitril yang berbeza untuk mengkaji kesan kepekatan akrilonitril ke atas tahap penggantian (DS) dan kestabilan partikel ANS di dalam lateks XNBR. ANS yang dihasilkan dicirikan dengan menganalisa keputusan nuklear proton resonans magnetik (1H-NMR), analisis unsur (EA), dan infra merah terubah fourier (FTIR). Kelikatan produk dan berat molekul berdasarkan purata kelikatan ditentukan dengan viskometer „Ubbelohde‟ dan kestabilan partikel ditentukan melalui analisa potensi zeta. Kajian mengenai kesan jumlah pembebanan ANS (0, 5, 10, 15, 20 phr) ke atas sifat - sifat mekanikal, morfologikal, termal, proses pecutan penuaan, dan biodegradsi filem lateks ANS/XNBR telah dijalankan. Keputusan kajian menunjukkan DS ANS bergantung kepada kepekatan akrilonitril akan tetapi kestabilan ANS bergantung kepada saiz partikel dan „zeta potential‟. Sifat akhir filem bergantung kepada kepekatan ANS. Penambahan ANS tidak meningkatkan sifat mekanikal filem lateks ANS/XNBR tetapi memberikan kesan ketara keatas sifat biodegradasi filem. Kajian morfologi menunjukkan penggunaan ANS di dalam sebatian lateks XNBR menjadikan permukaan filem lateks kasar dengan filem yang mempunyai jumlah ANS tertinggi menunjukkan pembentukan beberapa rongga dan gumpalan pengisi. Analisa TGA-DTG menunjukkan bahawa penambahan ANS meningkatkan rintangan filem lateks terhadap degradasi terma. Walaubagaimanapun, ujian pecutan penuaan (isoterma) pada 100 °C menunjukkan bahawa penambahan ANS meningkatkan kadar penuaan lateks filem. Pembentukan rongga ini mempercepatkan serangan mikroorganisma ketika proses biodegradasi sekaligus meningkatan kadar biodegradasi filem. Akan tetapi, jumlah pembebanan optimumuntuk filem lateks ANS/XNBR dicapai pada 10 phr dengan merujuk kepada ketinggian sifat - sifat mekanikal filem yang dipamerkan berbanding filem ANS/XNBR pada pembebanan yang lain. __________________________________________________________________________________