Batuan Metasedimen Impak Meteorit Di Bukit Bunuh, Lembah Lenggong, Perak : Ciri Klasifikasi Dan Sumbangannya Kepada Teknologi Paleolitik - Md Isa, Nurul Amira (2017)
Kajian geologi dan arkeologi ini memfokuskan kepada batuan metasedimen impak yang terdapat di tapak impak meteorit Bukit Bunuh, Lembah Lenggong, Perak. Tujuannya adalah untuk membina klasifikasi, menentukan asalan, mengenal pasti bukti impak dan sekaligus menyenaraikan ciri-cirinya sebagai bahan asas. Ciri fizikal dan geokimia metasedimen impak ditentukan menerusi analisis stereomikroskop, petrografi, XRF, XRD, SEM, EDX dan INAA. Hasil analisis terhadap 52 sampel metasedimen di Bukit Bunuh telah memperkukuhkan lagi bukti bahawa metasedimen ini telah terimpak dan boleh diklasifikasikan kepada metasedimen kekuarzitan, metasedimen kerijangan, metasedimen keflinan dan metasedimen keargilitan menerusi ciri fizikalnya.