Keselamatan Makanan Dan Kedaulatan Makanan Di Indonesia: Satu Kajian Kes Terhadap Analisis Wacana Kritikal Akhbar Kompas - Harahap, Hendra (2017)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis teks media, amalan wacana media dan amalan wacana sosial budaya tentang keselamatan makanan dan kedaulatan makanan oleh akhbar Kompas Indonesia dari tahun 1996 hingga 2012. Pendekatan analisis wacana kritikal oleh Norman Fairclough digunakan untuk mencapai objektif kajian. Hasil kajian menunjukkan terdapat enam kumpulan wacana yang dibincangkan akhbar Kompas mengenai keselamatan makanan dan kedaulatan makanan iaitu: 1) munculnya wacana keselamatan makanan; ii) wacana perniagaan antara bangsa yang adil.