Konsep Ghuluw Dalam Agama: Analisis Isu-Isu Kontroversi Terpilih Dalam Kepercayaan Dan Amalan Syiah - Osman, Asnawi (2017)
Ghuluw dalam agama merupakan salah satu topik perbahasan yang utama dibincangkan oleh sarjana agama. Perbahasan yang utama ialah untuk melihat elemen-elemen dan faktor yang menyebabkan ghuluw yang wujud dalam agama itu sendiri. Ghuluw itu pula muncul dalam pelbagai agama di dunia ini. Islam juga tidak terlepas dari pandangan yang mengaitkannya dengan ciri tersebut. Syiah merupakan suatu mazhab atau aliran yang cukup kontroversi dalam kepelbagaian mazhab yang wujud dalam perkembangan Islam. Ia dipaluti dengan pelbagai isu sejak daripada awal kemunculannya sehingga digolongkan dalam mazhab yang menyeleweng dan sesat pada pandangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.