"Sook Ching" di Pulau Pinang pada Tahun 1942 Tumpuan kepada Sekolah Menengah Chung Ling - Tan, Chee Seng (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Pada awal zaman Pendudukan Jepun di ranah Melalu, telah berlaku operasi "Sook Ching" iaitu operasi pembunuhan beramai-ramai oleh pentadbiran tentera Jepun untuk menghapuskan orang cina yang anti-Jepun. operasi tersebut pertama kali bermula di Singapura dalam bulan Februari 1942 dan diperluaskan ke negeri-negeri Melayu kemudiannya. Ini telah menjadikan Singapura sebagai tumpuan kajian sarjana berkaitan operasi tersebut berbanding dengan yang berlaku di negeri-negeri Melayu lain.