Sejarah Perkembangan Historiografi Islam Klasik Dari Kurun Ke-7 Masehi Sehingga Kurun Ke-19 Masehi - Zakariah, Muhammad Hasrul (Universiti Sains Malaysia, 2017)

(untitled)
Kertas kerja ini akan mencerakinkan perkembangan historiografi Islam zaman klasik mulai kurun ke 7 Masehi sehingga kurun ke 9 Masehi meliputi historiografi Aliran Madinah dan Aliran kdq. Aspek -aspek penting yang akan ditelitikan ialah berhubung dengan genre yang menguasai bentuk penulisan sejarah era klasik ini, khususnya yang bermula sejak tahun 610 Masehi dengan kadisi penulisan sejarah berbentuk hadith, slra, nasab, tabaqat dan maghazi Sumbangan beberapa tokoh sejarawan zaman klasik yang tersohor juga akan diteliti termasuklah antaranya oleh Shurabtl b. Sa'ad, 'Urwa al-Zubayr, al-Zuhrl, Miisd b. Uqba, Ibn, Ishdq dan al-Waqidi.