Kedudukan Dan Keberadaan Masyarakat Orang Asli Bajau Laut Dalam Sejarah Pendudukan Jepun Di Sabah,1942-45 Satu Tinjauan Awal - Sidru, Hafijah; Arifin, Azmi (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Pendudukan Jepun di Sabah telah bermula sejak 1942 dan berlangsung sehingga 1945 yang menyaksikan kekalahan ke atas Jepun dalam perang pasifik. Pendudukan Jepun di Sabah sememangnya banyak meninggalkan kesan yang mendalam terhadap masyarakatnya. Pelbagai peristiwa yang berlaku rentetan dari peristiwa tersebut hingga Pendudukan Jepun merupakan topik yang tidak habis untuk dibincang. Oleh Kerana Sabah memiliki 30 etnik dan sub-etnik yang berbeza, maka banyak kajian yang ditulis memaparkan peranan, kedudukan serta peristiwa yang berkaitan dengan zaman pendudukan Jepun. Masyarakat orang asli tidak asing lagi di Sabah dan kedudukan mereka diakui sejak dahulu lagi. Akan tetapi bukan semua masyarakat orang asli dapat didedahkan akan sejarah mereka.