Pemuliharaan Dan Pembaikan Masjid Kayu Tradisional Di Malaysia - Johar, Suhana (2012)
Masjid lama tradisional merupakan salah satu tinggalan warisan seni bina yang tidak ternilai harganya. Sebagaimana bangunan warisan lain, masjid-masjid lama yang dahulunya dibina dari kayu tidak terlepas dari mengalami kecacatan dan kerosakan akibat dari pelbagai faktor. Dalam pemuliharaan, ia melibatkan tindakan untuk mencegah keusangan dan pembaikpulihan bagi melanjutkan hayat dan penggunaan suatu bangunan warisan. Setiap pendekatan yang digunakan bagi maksud pemuliharaan menekankan konsep keaslian bagi memastikan signifikannya tidak terjejas, Pemuliharaan masjid memerlukan pemahaman pendekatan yang berbeza kerana bukan semua pendekatan dalam pemuliharaan sesuai digunakan.