Experimental And Numerical Analysis On The Cooling Performance Of Synthetic Jet At Low Reynolds Number - Ho, Roger Zhen Yu (2018)
Jet sintetik adalah satu kaedah yang berpotensi dalam penyejukan mikroelektronik. Dengan ciri-ciri aliran bendalir aktif dan sifar aliran jisim bersih, jet sintetik merupakan satu peranti yang cekap dalam penyejukan mikroelektronik. Dalam kajian ini, prestasi penyejukan jet sintetik pneumatik disiasat dengan nombor Reynolds yang rendah. Kedua-dua eksperimen dan simulasi berangka dijalankan. Siasatan dijalankan dengan dua susunan yang berbeza. Udara yang dijana daripada rongga jet sintetik dihantar secara mendatar. Seterusnya, aliran udara dihantar secara menegak. Parameter-parameter kajian dilakukan berdasarkan lapan nombor Reynolds jet sintetik yang berbeza, kuasa dibekalkan kepada sink haba, dan jarak antara orifis dan sinki haba. Kajian ini menunjukkan bahawa peningkatan frekuensi jet sintetik meningkatkan halaju udara dan membawa kepada prestasi penyejukan yang lebih baik. Kajian ini juga menunjukkan bahawa pemalar pemindahan haba jet sintetik adalah dua kali lebih tinggi daripada perolakan semulajadi. Keputusan juga menunjukkan bahawa apabila kuasa yang dibekalkan meningkat, lebih tinggi nombor Nusselt dan secara tidak langsung membekalkan prestasi yang lebih baik dalam penyejukan jet sintetik. Walau bagaimanapun, sekiranya jarak antara orifis dan sinki haba ditingkatkan, prestasi penyejukan akan merosot. Jarak 0 cm menghasilkan 20% permindahan haba lebih baik daripada jarak 1 cm. Kajian ini juga menunjukkan susunan udara secara mendatar mempunyai prestasi penyejukan 8% lebih tinggi berbanding dengan susunan aliran udara menegak.