Kajian morfologi dan anatomi organ-organ ramenta, anter dan ovari - Salleh, Muhammad Amin (Universiti Sains Malaysia, 1996)
dan bunga berdasarkan morfologi dan anatomi. Kajian morfologi ke atas keratan memanjang bunga R. hasse/tii Suringar ini, didapati terdapat struk"tur-struk1.Ur seperti tiub perigon, cuping perigon (petal), diafragma dan kolum turus tengah yang menyokong bahagian-bahagian seperti unjuranunjuran (processes), anter dan ovari. Ramenta pula didapati pada permukaan sebelah da1am diafragma.- l\.fanakala tingkap (window) didapati pada pennukaan cuping perigon, di luar dan dalam ( berdekatan bukaan_ ) diafragma. Pemerhatian melalui mikroskop cahaya bagi sel-sel apek dan tangkai ramenta menWljukkan ia dari jenis parenkima. Pernerhatian anter melalui mikroskop cahaya dan mikroskop elektron pens~ menWljukkan terdapat bijirin debunga di dalam mikrosporangium. Bijirin debunga yang paling matang berbentuk bulat dan licin pada anter peringkat bunga. Manaka1a kajian rnelalui mikroskop cahaya dan mikroskop elel1ron penskanan bagi ovari mentmjukkan terdapat rongga-rongga ovari yang rnengandungi sei-sel gametik dan megaspora pada tunas-tunas dan bunga.