A Study On Thermoforming Process Of Stretchable Circuit And Its Performance In Manufacturing Of Automotive Lighting - Sharif, Mohamad Fikri Mohd (2018)
Litar tercetak telah berkembang bermula daripada papan litar tercetak ke litar fleksibel dan peranti acuan sambung (MID). Evolusi litar jenis-jenis ini adalah disebabkan oleh batasan dan permintaan yang tinggi terhadap reka bentuk litar kompleks bagi memenuhi kehendak pelanggan. Walau bagaimanapun, proses pembuatan MID memerlukan proses yang kompleks kerana melibatkan peralatan yang maju seperti mesin laser untuk menghasilkan litar tercetak di atas bahagian 3-D. Dalam kajian ini, proses pembuatan alternatif diperkenalkan untuk membina litar-litar berfungsi menggunakan dakwat boleh diregang yang dicetak pada substrat 2-D dan kemudian dijelmakan kepada bentuk 3-D melalui proses termopembentukan. Satu produk lampu bahagian belakang kereta kebangsaan dipilih sebagai produk rujukan. Acuan untuk proses pembentukan termo dibuat berdasarkan kaedah kejuruteraan terbalik yang mana dimensi bahagian lampu diukur menggunakan mesin pengukur koordinat (MPK) dan kemudian dipindahkan ke dalam lukisan 3-D menggunakan perisian Solidworks. Lukisan itu dibaca oleh mesin kawalan berangka berkomputer (KBC) melalui kod yang dihasilkan oleh pembuatan berbantu komputer (PBK) untuk menghasilkan acuan. Dakwat pada mulanya dicetak pada substrak termoplastik yang rata menggunakan teknik percetakan skrin. Dakwat tercetak dirawat di bawah 120oC selama 30 minit di dalam ketuhar untuk membentuk litar berkonduktif tinggi. Litar dengan substrat telah dijelmakan kepada bentuk 3-D melalui proses pembentukan termo mengikut bentuk acuan yang direka serupa dengan reka bentuk lampu automotif sedia ada. Kemudian, diod pemancar cahaya (LED) dipasang pada litar dengan mendispenskan perekat konduktif pada sambungan LED dan dirawat sekali lagi pada 120oC selama 10 minit untuk membentuk ikatan yang kuat pada sambungan LED. Prestasi mekanikal dan elektrik lampu automotif reka bentuk baru dicirikan dan dibandingkan dengan reka bentuk sedia ada menggunakan peralatan seperti meter pelbagai, probe empat titik, spektrometer, mikroskop elekron pengimbas (MEP) dan mesin ujian universal. Walaupun litar reka bentuk baru telah meregang dan berubah bentuk yang membawa kepada pertambahan rintangan litar, prestasi elektriknya menunjukkan hasil yang menjanjikan. Tidak terdapat perbezaan yang ketara antara reka bentuk baru dan reka bentuk sedia ada lampu automotif dari segi penggunaan kuasa oleh sistem dan fluks bercahaya LED. Proses pembuatan litar bercetak yang baru ini menawarkan kaedah alternatif masa depan dalam pembuatan produk lampu automotif.