Mechanical, Morphological, Thermal, And Durability Properties Of Resin Transfer Moulded Kenaf Fibre Reinforced Unsaturated Polyester Composites - Ariawan, Dody (2016)
Dalam kajian ini, sifat-sifat komposit polyester tak tepu diperkuat dengan lembaran gentian kenaf (KF) tak teranyam yang dihasilkan dengan cara pengacuan pemindahan damar (RTM) telah dikaji. Lembaran gentian kenaf tak teranyam telah dirawat dengan alkali dan haba untuk jangkamasa yang berbeza sebelum proses pengacuan. Rawatan alkali telah menyebabkan penyingkiran sebahagian kandungan hemi-selulosa dan lignin dan telah dibuktikan melalui ujian spektroskopi infra-merah jelmaan Fourier (FTIR), analisis pembelauan sinar-X (XRD), mikroskop elektron imbasan (SEM) dan spektroskopi fotoelektron sinar-X (XPS). Sementara itu, rawatan haba hanya menyingkirkan bendasing dan kandungan sari. Penyingkiran bahan-bahan ini secara langsung meningkatkan sifat pelekatan dan kekuatan gentian seterusnya menambah baik kekuatan ricih antara laminar (ILSS), tegangan dan kekuatan lenturan komposit. Namun begitu rawatan alkali menghasilkan komposit yang mempunyai sifat-sifat mekanikal yang lebih baik daripada rawatan haba. Gentian kenaf yang paling optimum untuk rawatan alkali adalah yang direndam dalam larutan 6% NaOH selama 3 jam, manakala untuk rawatan haba pula adalah gentian kenaf yang dirawat pada suhu 140 ⁰C selama 10 jam. Hasil ujian eksperimen ke atas komposit diperkuat gentian kenaf tak terawat dan terawat didapati selari dengan hasil ujian pemodelan mikro-mekanik. Hasil ujian DMA menunjukkan bahawa rawatan gentian kenaf menghasilkan peningkatan bererti terhadap modulus storan (E’) komposit dan suhu peralihan kaca (Tg) bagi sampel komposit. Suhu peralihan kaca komposit berada di dalam julat 81oC – 85 ⁰C. Dalam kajian penuaan higro-terma, penyerapan air oleh sampel komposit pada suhu bilik adalah mengikut kelakuan Fickian, manakala pada suhu 60oC dan 90 ⁰C, penyerapan air sampel komposit mengikut kelakuan pseudo-Fickian. Komposit gentian kenaf yang telah melalui rawatan alkali menunjukkan penyerapan air paling sedikit dan kekuatan lenturan paling tinggi berbanding komposit gentian kenaf yang dilakukan perawatan haba. Penyerapan air dalam sampel komposit memacu proses penguraian, terutamanya pada suhu tinggi menyebabkan sifat-sifat mekanikal merosot dan tidak dapat dikembalikan walaupun sampel tersebut dikeringkan. Komposit poliester diperkuat gentian kenaf tak teranyam telah didedahkan terhadap cuaca persekitaran semulajadi selama 12 bulan. Di pendedahan terhadap cuaca semula jadi didapati mengurangkan kelenturan dan keliatan patah komposit disebabkan oleh kerosakan pada struktur komposit, pembentukan lompang/retakan mikro pada permukaan sampel, perubahan warna dan komposisi kimia komposit. Secara relatifnya, komposit diperkuat gentian kenaf terawat secara alkali menunjukan ketahanan yang lebih baik dari segi sifat-sifat mekanikal berbanding komposit diperkuat gentian kenaf yang terawatt haba.