Morfologi Kata Kerja Bahasa Melayu Patani - Mahyudin, Islyas (2011)
Kajian ini memberikan tumpuan pada morfologi kata kerja bahasa Melayu Patani (bMP), seperti yang terdapat dalam teks-teks agama tulisan Haji Abdul Kadir Wangah dengan memanfaatkan idea-idea daripada Nida (1946), Aronoff (1976), Katamba (1993) dan Aronoff dan Fudeman (2004). Kajian ini menghuraikan struktur kata kerja, yang mencakupi struktur kata kerja unggulan dan kata kerja kompleks. Huraian terhadap struktur kata kerja unggulan memfokuskan kepada bentuk suku kata (silabik) dan mendapati sebahagian besar bentuk suku kata dalam bMP terdiri daripada dua suku kata (dwisilabik). Dalam hal ini strukutr KV + KVK didapati produktif.