Kajian analisa komputer 3d dan eksperimen bagi aliran di sekeliling penderia aliran mikro. - Mat, Mohd Anuar (2011)
Analisis aliran bendalir dikelilingi penderia mikro telah dipamerkan dalam penyelidikan ini. Dalam analisis ini, penderia mikro dipasang di dalam saluran berbentuk segiempat tepat bagi keadaan tanpa tiang dan satu tiang. Dua langkah penting telah diambil iaitu menentukan kesan arah aliran dan konfigurasi pemasangan penderia mikro ke atas prestasi penderia aliran mikro.