Analysis of sap sugar and starch content of felled oil palm trunks at different storage time. - Hamid, Zubaidah Aimi Abdul (2011)

(untitled)
Penyelidikan ini adalah untuk mengkaji potensi kebolehgunaan sap batang kelapa sawit sebagai bahan mentah untuk industry bio-ethanol. Sap daripada batang kelapa sawit telah di kaji. Kandungan gula dan kanji telah dianalisis berdasarkan kepelbagaian jenis baka, masa penyimpanan, usia pokok dan lokasi.