An empirical investigation on the underpricing and earnings management of initial public offerings in Bangladesh. - Islam, Md. Aminul (2011)
Kajian ini menyelidik syarikat-syarikat baru yang disenaraikan di Bursa Saham Dhaka (DSE) dan Bursa Saham Chittagong (CSE) bagi tempoh 1995-2005. Tujuan kajian ini adalah untuk meneroka isu-isu yang berkaitan dengan terbitan saham awal (IPO) iaitu penentuan harga terendah dan pengurusan perolehan dalam konteks pasaran modal Bangladesh. Data diperoleh daripada prospektus syarikat, DSE dan CSE Daily Diaries; laman sesawang DSE, CSE dan SEC websites, dan Laporan Tahunan syarikat yang tersenarai.