Konflik Sosial Dalam Pembangunan Ladang Perusahaan Inti Rakyat (PIR) Di Kabupaten Keerom Provinsi Papua Indonesia - La , Alimuddin (2017)

(untitled)
Bilangan penduduk miskin di Kabupaten Keerom pada tahun 2012 berjumlah 11,700 orang. Banyak strategi pembasmian kemiskinan telah dijalankan di Indonesia termasuk PIR. PIR dibangunkan dengan matlamat membanteras kemiskinan pekebun. Walau bagaimanapun, PIR ini telah menimbulkan pelbagai konflik. Oleh itu, kajian ini mengandungi lima objektif utama. Pertama, adalah untuk mengenal pasti pembangunan sosial ekonomi PIR bagi pekebun di Kabupaten Keerom. Kedua, mengenal pasti konflik sosial yang berlaku dalam pembangunan ladang PIR di Kabupaten Keerom.