Pengaruh Kecerdasan Emosi Dan Kecerdasan Spiritual Ke Atas Kesihatan Warga Emas Di Perlis, Malaysia - Saad, Zarina Mat (2010)
Kesihatan yang baik adalah aset penting kepada warga emas. Manakala, kecerdasan emosi dan spiritual merupakan suatu kelebihan jika dimanfaatkan sebaiknya. Maka, satu kajian telah dilakukan di kalangan 378 warga emas di Perlis, Malaysia bagi mengkaji pengaruh kecerdasan-kecerdasan tersebut ke atas kesihatan mereka. Khususnya, kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti tahap kecerdasan emosi (KE), kecerdasan spiritual (KS) dan kesihatan warga emas; mengkaji hubungan antara KE (merangkumi dimensi interpersonal, intrapersonal, mood dan motivasi, pengurusan stres dan penyesuaian) dan KS (merangkumi dimensi transendens, mistik, kemurnian dan daya tindak) dengan kesihatan warga emas; mengkaji perbezaan tahap kesihatan,