Disiplin Al-Qur'an Dan Hubungannya Dengan Tradisi Intelektual Andalusia - Ali, Mohd Zamrus Mohd (2010)
Islam merupakan agamayang memberi fokus kepada tuntutan ilmu pengetahuan melalui disiplin al-Quran. Ayat al-Quran pertama yang diwahyukan kepada Rasulullah talah menekankan kepentingan ilmu dan keperluan penyelidikan . Ayat ini juga telah membawa kapada satu refomasi ketamadunan manusia yang bermula antaranya dari negara islam Andalusia. Masyarakat muslim di Andalusia talah melakarkan episod kegemilangan dalam sejarah interlektual benua Eropah selama 8 abad. Mereka telah mengimplememtasi al-Quran sebagai satu disiplin yang telah membimbing dan bertindak sebagai obor penyuluh kepada budaya dan ketamadunan dunia seluruhnya dengan membentuk metodologi, formula, ujikaji, pemerhatian, pengukuran dalam pelbagai bidang yang digunakan sehingga kini. Andalusia telah menjadi pusat ketamadunan dan aktiviti-aktiviti bersifat intelektual. Pada ketika itu juga, aktiviti keintelektualan di Australia talah melahirkan ramai perintis dan saintis hebat yang secara langsung memberi impak besar kepada dunia malalui ilmu, idea dan inovasi.