Penyediaan graf piawai tisu kallikrein untuk jabatan fisiologi - Bakar, Asiah Abu; Mohamed, Mahaneem; Larmie, E.T. (2000)
Substrat chromogenik iaitu H-D-Val-Arg-pNa (S-2266) telah digunakan untuk menyediakan satu graf piawai bagi aktiviti tisu kallikrein. Kadar pembentukan paranitroaniline oleh tisu kallikrein tulen diukur dengan menggunakan spektrofotometer pada jarak gelombang 405 run. Minit ke 4 dipilih sebagai masa optima bagi aktiviti tisu kallikrein tulen. Kaedah kinetik memberi garisan yang lebih linear berbanding kaedah titik-akhir. Enzim pada berbagai kepekatan telah digunakan untuk mendapatkan graf piawai tisu kallikrein tulen dan memberi garisan linear r = 0.999. Graf ini mempunyai julat kepekatan yang besar iaitu 0 hingga lOU/mi. Ianya boleh digunakan untuk menentukan aktiviti tisu kallikrein di dalam sesuatu tisu atau cecair badan seperti urin pada haiwan dan manusia.