Kajian pemakanan di kalangan orang dewasa aktif (anggota tentera wanita) di Kem Desa Pahlawan - Abdullah, Mohamed Rusli; Muda, Wan A. Manan Wan; Daud, Wan Nudri Wan; Mohd Sadiq, Mohd Ayub; Musa, Kamarul Imran (1999)
Kajian ini dijalankan ke atas 46 peserta wanita Angkatan Tentera Malaysia negeri Kelantan pada 13 Julai 2000 di Kem Desa Pahlawan.Peserta adalah terdiri daripada 32 orang daripada Kem Desa Pahlawan dan 14 orang daripada Rejirnen 506 Askar Wataniah.Daripada jumlah keseluruhan subjek,19 subjek di kelaskan sebagai kurnpulan aktif,manakala 27 subjek adalah tidak aktif dari segi fizikal.Kesemua peserta yang dipilih adalah tidak mengandung dan tidak mempunyai sejarah penyakit yang kronik.Kajian ini bertujuan untuk melihat tarat pemakanan dan kesihatan di kalangan orang dewasa aktif di negara ini(termasuk anggota tentera).Ia merupakan salah satu daripada siri kajian biayaan Kementerian Sains Teknologi dan Alam Sekitar, melalui peruntukan geran IRPA jangka pendek USM.Di antara pengukuran yang dilakukan ialah pengukuran ciri-ciri fizikal tubuh,ujian biokimia darah dan soal-selidek amalan dan pengetahuan pemakan.Hasil yang dikaji ke atas kumpulan aktif dan tidak aktif (tidak terrnasuk soal-selidek) dilapurkan dalam jadual 1 hingga 7,manakala hasil kajian ke atas setiap individu dilapurkan di dalam Lampiran lA hingga VIB. Adalah diharapkan kesimpulan yang diperolehi daripada kajian ini dan cadangan yang diutarakan dinilai dengan hati yang terbuka oleh semua pihak.