Kajian pemakanan di kalangan ahli angkat berat majlis sukan Negeri Kelantan - Abdullah, Mohamed Rusli; Muda, Wan A. Manan Wan; Daud, Wan Nudri Wan; Omar, Julia (1999)
Kajian ini dijalankan ke atas 15 ahli angkat berat Majlis Sukan Negeri Kelantan, pada 25 September 1999 di Gimnasium lbu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan.Kajian ini bertujuan untuk melihat taraf pemakanan dan kesihatan di kalangan ahli sukan di negeri Kelantan.Ia merupakan salah satu daripada siri kajian biayaan Kementerian Sains Teknologi dan Alam Sekitar, melalui peruntukan geran IRPA jangka pendek USM.Di antara pengukuran yang dilakukan ialah pengukuran ciri-ciri fizikal tubuh, ujian biokimia, darah dan soal-selidek amalan dan pengetahuan pemakan.Hasil yang dikaji (tidak termasuk soal-selidek) dilapurkan dalam jadual (1 hingga 9) secara individu dan kumpulan.Secara umumnya kumpulan ahli angkat berat mempunyai ukuran ciri-ciri fizikal (seperti berat, tinggi, nisbah W:H, % lemak badan) dan klinikal (tekanan darah) dalam kategori yang memuaskan.Walau bagaimanapun berdasarkan profail lipid darah,terdapat beberapa subjek yang mempunyai ukuran pada tahap "risiko tinggi".lni mencerminkan amalan pemakanan yang kurang baik di kalangan subjek tersebut.Pendedahan pengetahuan pemakanan kepada kumpulan ahli angkat berat adalah perlu bagi memperbaiki status dan amalan pemakanan di kalangan kumpulan tersebut.