Kesan Terapi Bermain Pasir Dan Melukis Terhadap Kerisauan Dan Estim Kendiri Murid - Busu, Rusli (2011)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kesan terapi bermain pasir dan melukis terhadap kerisauan dan estim kendiri murid. Subjek kajian terdiri murid sekolah kebangsaan tahun lima (n=18) dari tiga buah sekolah dan GBK (n=2). Kaedah persampelan bertujuan digunakan bagi tujuan pemilihan subjek kajian. Subjek kajian dibahagikan dalam tiga kelompok iaitu; kelompok bermain pasir (n=6), kelompok melukis (n=6) dan kelompok kawalan (n=6). Sebanyak lima sesi dijalankan ke atas kelompok bermain pasir dan kelompok melukis. Setiap pertemuan sesi dalam kelompok mengambil masa selama 60 minit. Dua