Perbezaan etnik di dalam kesan hipokalemia di sebabkan oleh beta-2 agonist - Rahman, Abdul Rashid Abdul; Yaakob, Ismail (1999)
Saya telah mengkaji dua puluh orang wanita sepuluh keturunan Melayu dan sepuluh Cina. Mereka telah di kaji selama dua kali selepas di berikan samaada Terbutaline (5Mg) atau Plasebo. Penemuan yang utama ialah kadar kalium selepas Inhalasi Terbutaline lebih rendah di kalangan keturanan Ciba kalau di bandingkan dengan keturunan keturunan Melayu. Berbezaan di dapati samaada dari sudut purata tahap kalium. Selepas inhalasi mahu pun dari sudut jumlah mereka yang mengalami hipokalemia selepas inhalasi. Penemuan ini mungkin di sebabkan kesensitifan reseptor beta-2 di kalangan keturunan Cina lebih daripada keturunan Melayu. Ini mempunyai implikasi klinikal yang penting kerana kekuatan ubat untuk berlainan kaum yang perlu di preskripsi oleh doktor untuk kaum-kaum tertentu mungkin berbeza. Perkara ini akan menjadi tumpuan seterusnya penyelidikan saya di masa hadapan.