Antibodi monoklon terhadap sel mononukleus darah periferi manusia - Nor, Norazmi Mohd; Musa, Mustaffa (1999)
Dalam kajian ini, teknik hibridoma talah dilakukan untuk menghasilkan antibodi monoklon (mAb) mencit terhadap sel mononukleus darah periferi manusia( SMDP). Selepas hibridisasi sel limpa mencit yang diimunisasi dengan sel mieloma dilakukan, sel hibridorna yang diperolehi didapati stabil dan mengeluarkan antibodi(Ab)yang berterusan.Dua hibridoma telah berjaya dihasilkan daripada pengklonan satu kultur awal berdasarkan analisis blot imunodot. Kedua-dua hibridoma ini menghasilkan Ab yang masing-masingnya dikenali sebagai PPSP1 dan PPSP2. Analisis selanjutnya melalui kaedah flow sitometri menunjukkan bahawa kedua-dua hibridoma ini menghasilkan Ab yang bertindak balas dengan antigen permukaan SMDP. Walau bagaimanapun, intensiti pewarnaan PPSP1 lebih tinggi daripada PPSP2. Lebih daripada 98% SMDP label positif dengan PPSP1 dan PPSP2 iaitu setanding dengan keputusan apabila menggunakan mAb kontrol positif komersial CD45.Kedua-dua AB ini besar kemungkinan adalah mAb. Bagaimanapun, pencirian selanjutnya perlu mengenalpasti kespesifikan PPSP1 dan PPSP2.