Rekabentuk Dan Ciri-Ciri Tork Untuk Motor Magnet Kekal Tanpa Berus Yang Mempunyai Kesamaan Nisbah Lubang Alur Dan Kutub Berperingkat - Ahmad, Mohd Saufi (2010)
Penyelidikan ini berkisar mengenai rekabentuk, permodelan simulasi dan pembinaan prototaip bagi mendapatkan gelombang keluaran seperti gelombang pautan fluks, daya gerak elektrik songsang, tork penugalan dan tork motor magnet kekal tanpa berus tiga fasa. Motor yang direkabentuk ini adalah jenis jejarian yang mempunyai kesamaan nisbah lubang alur terhadap kutub yang berperingkat. Motor magnet kekal tanpa berus menjadi tarikan kerana peningkatan dalam penghasilan bahan bermagnet yang dapat menghasilkan rekabentuk motor yang lebih kecil dengan kuasa yang lebih tinggi.