Detection And Identification Of Stiction In Control Valves Based On Fuzzy Clustering Method - Daneshwar, Muhammad Amin (2016)
Kehadiran geseran statik (stiction) dalam injap kawalan mengubah posisi injap daripada kedudukan asalnya dan menghasilkan perlakuan tak lelurus (jalur mati beserta jalur “stick” dan lompatan gelincir) dalam gelung kawalan. Ketaklelurusan ini memaksa gelung kawalan untuk berayun. Ayunan ini seterusnya menghasilkan kualiti produk yang rendah dan peningkatan dalam penggunaan tenaga. Oleh itu, pengesanan stiction pada masa yang tepat dalam gelung kawalan aliran, yang merupakan gelung kawalan penting dalam industri, adalah amat penting. Dalam kaedah-kaedah sebelum ini, apabila keujudan stiction telah dikesan, parameter stiction perlu dianggarkan (kuantifikasi) sebagai satu langkah untuk mengatasi masalah stiction. Walau bagaimanapun, penganggaran ini memerlukan pengorbanan dari segi masa dan usaha serta merupakan satu tugas yang mencabar. Dalam penyelidikan ini, untuk memperbaiki anggaran kovarians penggugusan kabur, sekaitan lelurus data adalah dikesan. Kemudian, satu matriks (yang mengandungi satu jujukan nombor rawak tak tersekait secara bersiri dengan min sifar dan varians terhingga) ditambah kepada matriks kovarians. Pengubahsuaian ini mengelakkan algoritma penggugusan kabur daripada menghadapi masalah berangka. Satu kaedah yang terhasil daripada ide bahawa dengan kewujudan stiction, akan menyebabkan pusat-pusat gugusan kawasan utama gelung kawalan aliran tersimpang daripada pusatnya, telah dicadangkan untuk mengesan sisihan (pengesanan). Selain itu, berdasarkan ide bahawa kecerunan garisan-garisan yang diperolehi daripada turutan pusat gugusan berkongsi beberapa sifat (dengan kehadiran stiction), satu indeks prestasi baru yang mengumpul sifat-sifat ini untuk membezakan punca ayunan (diagnosis) telah juga dicadangkan. Akhir sekali, sebagai alternatif kepada pengkuantitian stiction, satu model proses yang sesuai dengan stiction injap kawalan telah ditentukan (identifikasi) dengan mengkonfigurasi pengesan kabur. Model ini berupaya untuk menangkap (mengenal) semua dinamik yang bersesuaian bagi proses yang mengandungi stiction injap kawalan. Bilangan pengesanan betul yang diperolehi ialah 85%. Bukan sahaja masa pengesanan telah dapat dikurangkan kepada kurang daripada 1 saat (masa purata ialah 0.4505 saat), bahkan prestasi kaedah yang dicadangkan bagi pengesanan, diagnosis dan pengenalan stiction telah turut disahkan oleh kedua-dua data simulasi dan industri.