A Study Of Polyurethane-Modified Epoxy And Its Nanosilica Filled Composites - Shereen , Ong Joo Suan (2009)

(untitled)
Kajian ini adalah mengenai pengubahsuaian kimia ke atas resin epoksi menggunakan prabahan-poliuretana (prabahan-PU) yang beraneka panjang rantai dan kearomatikan. Prabahan-PU dengan nisbah diol-diisosianat 1:3 adalah optima untuk penambahan secara kimia ke dalam epoksi. Kajian ini berbeza daripada kajian lain yang sedia ada dari segi penambahan kimia PU serta penggunaan PU yang berberat molekul, dan darjah pempolimeran rendah. Faktor-faktor pembezaan tersebut telah menyumbang kepada keelakan masalah-masalah pemisahan fasa, pengurangan suhu peralihan kaca (Tg) dan kestabilan terma yang lazim berlaku. Namun, penggunaan kaedah kemasukan secara kimia telah menghadkan kuantiti PU yang boleh ditambah kepada kurang daripada 6 phr.