Histogram Equalization Based Methods For Brightness Preservation And Local Content Emphasis - Nicholas , Sia Pik Kong (2009)
Penyeragaman Histogram Sejagat (Global Histogram Equalization (GHE)) adalah salah satu kaedah penyerlahan imej yang terkenal. GHE masih mempunyai batasan walaupun ia mudah dan dikenali. Oleh kerana itu, terdapat dua kaedah baru yang berdasarkan Penyeragaman Histogram (Histogram Equalization (HE)) telah dicadangkan iaitu Penyeragaman Histogram Dinamik Kecerahan Berkekalan (Brightness Preserving Dynamic Histogram Equalization (BPDHE)) dan Penyeragaman Histogram Bertindih Blok Berbilang Aras (Multi-Levels Block Overlapped Histogram Equalization (MLBOHE)).