Anti-Inflammatory Activity Of Ageratum Conyzoides Linn. , Lantana Camara Linn. And Psidium Guajava Linn. Extracts - Tan, Chong Yee (2009)

(untitled)
Dalam percubaan untuk mendapatkan agen anti-inflamasi yang lebih poten tetapi mempunyai kurang kesan sampingan, fraksinasi berpandukan aktiviti dijalankan terhadap Ageratum conyzoides Linn., Lantana camara Linn., dan Psidium guajava Linn.. Ekstrak-ekstrak tersebut disaring dengan model haiwan tapak kaki belakang tikus aruhan ‘carrageenan’. Pada permulaannya, model ini dioptimasikan untuk memperolehi agen pengampaian yang paling baik untuk agen anti-inflamasi yang tidak larut air seperti indometasin / ekstrak dan menentukan jenis haiwan ujikaji yang paling peka terhadap perencatan pembentukan edema oleh indometasin.