3d Morphing And Shape Transformation Using Slices - Yasmin, Shamima (2009)

(untitled)
Secara umum istilah ’Transformasi Rupa Bentuk’ bermaksud transformasi sebuah objek kepada sebuah objek yang lain. Apabila transformasi rupa bentuk melibatkan dua buah objek iaitu objek sumber dan objek destinasi, dan terdapat pelenyapan rupa bentuk objek sumber kepada objek destinasi secara beransur-ansur, berterusan dan serentak maka transformasi rupa bentuk ini dipanggil ’Pemorfan’. Kebanyakan algoritma transformasi rupa bentuk sedia ada melibatkan banyak campur tangan pengguna, tidak boleh diskalakan dengan rapi apabila bilangan objek input lebih daripada dua dan tidak boleh diskalakan dalam persekitaran perkomputeran selari dan teragih apabila diperlukan. Tesis ini menyentuh isu-isu tersebut dengan mencadangkan algoritma pemorfan 3D yang novel menggunakan hirisan. Pada mulanya objek sumber dan destinasi disusur, dan hirisan dijana daripada penyusuran berkenaan. Penyusuran data tertentu mungkin menjana hirisan yang tidak semestinya selari antara satu sama lain. Bilangan hirisan yang sama dijana bagi kedua-dua objek sumber dan destinasi. Sempadan kedua-dua objek berkenaan diekstrak. Sempadan berkenaan kemudiannya disusur pada satah 2D dan ditransformasikan kepada masing-masing satu awan titik kontur. Interpolasi awan titik kontur sumber dan destinasi yang sepadan dilakukan, dan permukaan yang ditransformasikan dibina semula.