Sand Moisture Preference, Disturbance Effects And Intra- And Interspecific Aggression In Microcerotermes Crassus Snyder (Blattodea: Termitidae) - Nellie, Wong Su Chee (2010)

(untitled)
Tesis in bertumpu pada aspek ekologi dan perilaku anai-anai Microcerotermes crassus Snyder. Pelbagai substrat telah diuji untuk memastikan kemandirian yang tertinggi bagi anai-anai ini di dalam makmal dan pasir terbukti sebagai substrat yang sangat sesuai. Di dalam pasir, kemandirian anai-anai adalah tinggi dan aktiviti menerowong boleh dilihat dengan jelas. Aktiviti pemakanan secara relatifnya adalah serupa bagi semua substrat yang diuji.